Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din 2012 - Economie - Imobiliare

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Imobiliare
Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din 2012
Mediafax informeaza: Certificatul energetic pentru locuinte va fi impus atat la renovari majore, cat si in anuntul de vanzare sau inchiriere
Constructorii de cladirinoivor fi obligati, de anul viitor, pentru a obtine autorizatia de construire, sa realizeze si un studiu privind sistemele alternative de incalzire, iar certificatul energetic va fi impus atat la renovari majore, cat si in anuntul de vanzare sau inchiriere a unei locuinte.
Prin renovare majora a cladirilor existente se va intelege acea lucrare efectuata la anvelopa cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea, releva un proiect de ordonanta al Guvernului obtinut de MEDIAFAX.
In cazul renovarii majore a cladirilor, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, in masura in care prin proiect se stabileste ca acest lucru este posibil dinpunctde vederetehnic, functional si economic.
Actul normativ stabileste ca in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru cladirilenoi, pe langa obligativitatea respectarii cerintelor minime de performanta energetica, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata.
Acestea pot fi sisteme descentralizate dealimentarecu energie bazate pe surse de energie regenerabila, sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.
Studiul va trebui sa completeze documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor.
Obligatia realizarii acestui studiu va fi impusa incepand cu anul viitor.
"Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Prin exceptie, cladirile noi din proprietatea/ administrarea autoritatilor publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero", se mai arata in document.
Cladirea cu un consum de energie aproape zero va fi acel imobil cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie este aproape zero sau foarte scazut si acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.
Actul normativ mai stabileste cacertificatul de performanta energetica a cladirii va fi impus atat pentru cladirile care se construiesc, vand sau inchiriaza, dar si pentru cele care vor fi supuse renovarilor majore.
Acest certificat, valabil zece ani, cuprinde valoarea consumurilor energetice si de emisii CO2, care permit investitorului/proprietarului/ administratorului sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.
Certificatul va trebuie insa sa includa si recomandari de reducere a consumurilor energetice.
"Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau inchiriaza, investitorul/ proprietarul/ administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incat acesta sa ia la cunostinta despre performanta energetica. La data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o copie a certificatului energetic", se arata in document.
Contractele de vanzare-cumparare, precum si cele de inchiriere incheiate fara respectarea acestei obligatii vor fi considerate nule de drept.
De asemenea, in anunturile de vanzare sau inchiriere a cladirilor/ unitatilor de cladire, investitorul/ proprietarul/ administratorul va fi obligat sa prezinte si informatii specificate in certificat privind clasa energetica, consumul total specific de energie si indicele de emisii echivalent CO2.
In cazul cladirilor cu o suprafata utila de peste 500 metri patrati aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice, precum si in cazul cladirilor in care functioneaza institutii care presteaza servicii publice, certificatul va trebui afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului. Incepand cu 9 iulie 2015, aceasta obligatie va fi valabila si pentru cladirile cu o suprafata utila totala de peste 250 metri patrati aflate in proprietatea/ administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.
Certificarea si auditarea energetica a cladirilor sunt realizate de auditori energetici atestati pe grade profesionale de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Documentul mai prevede ca, in scopul reducerii consumului de energie si al limitarii emisiilor de dioxid de carbon, vor fi efectuate inspectii periodice, la intervale de cinci ani, la sistemele de incalzire echipate cu cazane care utilizeaza combustibil lichid sau solid neregenerabil, cu puterea nominala de 20-100 kW, ori alte tipuri de combustibil, precum si inspectii la intervale de doi ani la sistemele de incalzire echipate cu cazane cu puterea nominala mai mare de 100 kW.
Pentru sistemele de incalzire echipate cu cazane care utilizeaza combustibil gazos, inspectia periodica va fi efectuata la intervale de patru ani.
Prin inspectia totala a ansamblului instalatiilor de incalzire, expertii tehnici atestati vor redacta un raport prin care vor recomanda utilizatorilor inlocuirea sau modificarea sistemului de incalzire si preparare a apei calde de consum, precum si solutii alternative.
Amenzile aplicate pentru nerespectarea tuturor acestor obligatii vor porni de la 2.500 lei si vor ajunge la 20.000 lei.
Cu exceptia studiului privind sistemele alternative de incalzire pentru cladirile noi, toate modificarile vor intra in vigoare la 60 zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. De la acea data, investitorii si proiectantii vor fi obligati sa dispuna masuri prin care sa se asigure ca, incepand cu 31 decembrie 2020, cladirile pentru care este efectuata receptia la terminarea lucrarilor vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero.
(Luni 15.08.2011 17:09, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
NUSCO IMOBILIARA redefineste zona Pipera/Aviatiei a Bucurestiului (25.09.2020)
Piata chiriilor, apartamente noi (03.02.2020)
Un proiect superb realizat la Mogosoaia: LOFT GREEN APARTMENTS BY ECOVILLA (13.12.2019)
Compania romaneasca EcoVillas a finalizat primele 44 de apartamente din proiectul LOFT green apartment (10.09.2019)
Ecovillas scoate la vanzare primele apartamente din Romania fara facturi la intretinere (03.01.2019)
BUCURESTI: Cele mai ieftine locuinte sunt in cartierele Ghencea, Rahova, Giurgiului si Giulesti, iar cele mai scumpe in zonele centrale si semicentrale (06.12.2018)
Ce sanse de dezvoltare are zona Expozitiei (05.12.2018)
Trei investitori romani scot la vanzare primele locuinte fara facturi pentru locatari (04.12.2018)
Chiria in Bucuresti: De la 200 de euro (o garsoniera) pana la 840 euro (un apartament) (29.11.2018)
Imoteca aduce in Romania Fine & Country (29.11.2017)
Alexandru Draghici de la Residenz Cartierul German: Avem un proiect construit de o echipa germana! (19.10.2017)
La targul Imobiliarum, E.ON Flash te incarca cu energie! (18.10.2017)
Andrei Roman de la Sopronul.ro: De zece ani, lucram in structuri metalice! (26.05.2017)
Rafaela Nebreda, Managing Partner la Imoteca.ro: Avem 20 de proiecte pe care le numim Boutique Projects! (26.05.2017)
Cristina Sauciuc, PR la Storia: Este a doua oara cand participam la tiMOn! (26.05.2017)
tIMOn: Locuinte de 1,2 miliarde euro sub un singur acoperis (17.10.2016)
Prima zi de targ: Proiecte de peste 200 de milioane de euro, lansate in premiera la tIMOn (26.03.2016)
Incepe tIMOn: ‎Targul Imobiliar National (24.03.2016)
Luna decembrie a inceput cu vesti proaste pentru cei care au diverse afaceri in blocurile cu bulina rosie (03.12.2015)
Targul de 1 miliard de euro: apartamente mai mari, la preturi mai mici si un numar record de proiecte rezidentiale noi, lansate in premiera la tIMOn (23.10.2015)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 09.08.2022
1 EUR -0.11% 4.9210 lei
1 USD +0.32% 4.8330 lei
Toate valutele
Luni 08.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
CHE. COSMEDICA SRL
Baia Mare, Maramures, Strada George Cosbuc nr. 52
> Spitale
POLICLINICA SFANTA MARIA SA
Baia Mare, Maramures, B-dul Bucuresti nr. 18-22
> Policlinici
Cele mai accesate companii
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
ROADRUNNER SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Vasile Lucaciu nr. 57
> Comert
GLISSANDO SNC
Baia Mare, Maramures, B-dul Bucuresti nr. 34
> Calculatoare
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor: Sisteme complete de termoizolatie pentru zidarie din, Sisteme de acoperire a pardoselilor cu materiale epoxidice, Sisteme de hidroizolatie, Sisteme de reparatie a fisurilor, etc.
> Constructii
Vopsele Lavabile
Werk ofera servicii de inalta calitate in domeniul finisajelor pentru fatade,interioare,vopsele lavabile si al termoizolatiilor. Calitatea si fiabilitatea sunt parti ale politicii companiei noastre, aspecte care ne-au ajutat la fidelizarea clientiilor.
> Constructii
dentist baia mare
Cabinet stomatologic Baia Mare.
> Cabinete medicale
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0346 sec.
google-analytics.com