Cum sa fii asigurat fara sa fii angajat - Economie - Asigurari, Pensii

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Asigurari, Pensii
Cum sa fii asigurat fara sa fii angajat
Cum sa fii asigurat fara sa fii angajat
Persoanele fara serviciu pot sa-si depuna cartea de munca la Casa de Pensii, daca se gandesc la pensie
Gazeta de Sud
Persoanele care nu au un loc de munca, agricultorii, administratorii de firme, managerii si chiar tinerii care nu au serviciu pot sa aiba continuitate in munca. Ei pot depune cartea de munca la Casa Judeteana de Pensii, unde achita lunar o suma de bani, pentru a fi asigurati. Astfel, doritorii pot alege sa nu mai plateasca din venitul lor contributia la sanatate.

Ati ramas fara locul de munca si va apropiati de varsta pensionarii, dar nimeni nu va mai angajeaza? Aveti venituri din alte activitati, dar doriti sa aveti si carte de munca in continuare? Lucrati "la negru", iar patronul refuza sa va incheie un contract de munca legal, pentru a avea vechime? In toate aceste cazuri, dar si in multe altele, oamenii pot avea continuitate in munca daca depun cartea de munca la Casa Judeteana de Pensii Dolj si daca platesc lunar o suma de bani. Conform datelor furnizate de CJP la solicitarea GdS, in prezent, 3.466 de doljeni au ales aceasta forma de asigurare, iar in felul acesta au si cartea de munca in regula.

Care este procedura

Persoana interesata care se incadreaza in prevederile articolului 5 alin. (1) din Legea 19/2000 - legea pensiilor - sau care se afla in alte situatii trebuie sa incheie un contract de asigurare cu casa de pensii, iar pe baza acelui contract carnetul de munca va sta la aceasta institutie, omul fiind asigurat pentru pensia de stat. Se pot asigura, pe baza de contract de asigurare sociala, printre altele, "persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari; administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management; membri ai asociatiei familiale; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente" si in multe alte situatii, chiar si persoane care desfasoara activitati agricole, arendasi sau cei care sunt membri ai unor asociatii agricole, asa cum sunt ele detaliate in art. 5 din legea citata.
Avantajul este acela ca persoanele interesate se pot asigura la ce suma doresc. "Contractul de asigurare se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si Casa de Pensii. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si creeaza efecte numai pentru viitor, de la data inregistrarii la casa de pensii. Suma asigurata nu este limitata si nu exista o prevedere legala privind cuantumul minim sau maxim", a precizat, pentru GdS, Ileana Ciutan, sef Serviciu Evidenta Contribuabili din cadrul CJP Dolj. In cazul in care omul are activitate economica pe PFA (Persoana Fizica Autorizata), atunci se poate asigura, dar trebuie sa incheie o declaratie de asigurare cu CJP Dolj, iar procedura este putin mai complicata, pentru ca trebuie sa duca la institutie si actele firmei etc.

Persoana plateste 31,3%

Cine doreste sa isi depuna cartea de munca la CJP Dolj trebuie sa achite 31,3% din suma asigurata, adica atat cat ar fi fost in total contributia angajatorului, plus contributia angajatului, daca persoana in cauza ar fi lucrat intr-o companie. Daca omul vrea sa se asigure pentru un venit de 800 de lei pe luna, de exemplu, atunci va plati la CJP Dolj 250 de lei pe luna. Daca vrea sa plateasca mai mult pentru pensie, creste suma pe care trebuie sa o achite lunar la Casa de Pensii. De exemplu, la un venit de 1.000 de lei (suma asigurata), beneficiarul plateste 313 lei si tot asa. Reprezentantii CJP Dolj anunta ca in acest fel se pot asigura si tinerii care nu au inca un carnet de munca, precum si acele persoane care doresc sa contribuie cu mai multi bani pentru a beneficia de o pensie mai mare la batranete. "In situatia in care persoana care doreste sa incheie asigurarea nu are carnet de munca, trebuie sa prezinte copia actelor de identitate si de studii necesare completarii acestuia. Pentru persoanele care doresc sa-si completeze venitul asigurat nu este necesara prezentarea carnetului de munca", a mentionat Ileana Ciutan. Suma reprezentand 31,3% din cat doreste asiguratul se achita la casieria CJP Dolj.

Procedura similara si pentru contributiile la sanatate

Avantajul depunerii cartii de munca la Casa de Pensii este singura modalitate legala prin care un roman poate evita plata contributiilor catre sanatate. Cititorii nostri ne-au intrebat, in repetate randuri, pe forumul GdS cum pot sa renunte legal la plata contributiilor catre sanatate, pe care le considera inutile, din moment ce atunci cand ai o problema de sanatate cei care muncesc sunt primii care platesc de la seringi si fese, pana la antibiotice si chiar interventia chirurgicala in sine. In plus, doljenii care, printr-o conjunctura, au ramas fara loc de munca si mai presteaza anumite servicii, dar vor sa fie asigurati, pe langa contractul cu casa de pensii, pot incheia unul similar cu Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, unde vor achita alti bani.
Documentele necesare incheierii contractului de asigurare cu CJP Dolj:

- carnet de munca original;
- contract de asigurare (formular-tip de la CJP Dolj);
- copie dupa buletin sau carte de identitate.
(Marti 20.07.2010 09:26, Ramona Olaru) © Gazeta de Sud
 Alte articole din aceasta categorie
Groupama Asigurari a lansat clauza Autocontrol, sub forma unui proiect pilot (02.11.2017)
ASF a retras autorizatia de functionare a societatii Carpatica Asig SA, in urma constatarii starii de insolventa a societatii (01.08.2016)
City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz anunta scaderea RCA pentru tineri (25.02.2015)
City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz anunta scaderea RCA pentru tineri (25.02.2015)
Propuneri pentru imbunatatirea modului de calcul al pretului politei RCA (29.01.2015)
Avionul implicat in accidentul din Apuseni este asigurat la Omniasig (22.01.2014)
Teapa cu BCR Asigurari (10.07.2012)
Inundatiile si asigurarea obligatorie a locuintei (26.05.2012)
UNIQA Asigurari a lansat campania de educare si informare despre asigurari "Venim la tine acasa!" (30.11.2011)
Despagubiri de 1 milion de euro pentru victimele accidentului rutier in care a fost implicat Serban Huidu (23.10.2011)
Depensionari pe banda rulanta (05.10.2011)
Directoratul Omniasig VIG ar putea fi condus de Artur Borowinski (09.08.2011)
Din cauza saraciei : 6 milioane de locuinte din Romania nu sunt asigurate (05.08.2011)
Informatii de utlima ora despre asigurarea obligatorie a locuintelor (17.07.2011)
Cei care nu si-au incheiat o asigurare pentru locuinta vor fi amendati abia din 5 august (16.07.2011)
Costurile companiilor de asigurari in urma cutremurului din Japonia: Intre 10 si 25 de miliarde de dolari (14.03.2011)
Pensiile vor fi inghetate . (26.11.2010)
Societate de asigurari acuzata de abuz. (09.11.2010)
Asigurarea Signal Duna reprezinta o premiera pe piata asigurarilor din Romania (04.11.2010)
Signal Iduna a lansat o noua asigurare de viata cu componenta de investitie (20.10.2010)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 28.06.2022
1 EUR -0.00% 4.9457 lei
1 USD -0.03% 4.6715 lei
Toate valutele
Marti 28.06.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
CHE. COSMEDICA SRL
Baia Mare, Maramures, Strada George Cosbuc nr. 52
> Spitale
POLICLINICA SFANTA MARIA SA
Baia Mare, Maramures, B-dul Bucuresti nr. 18-22
> Policlinici
Cele mai accesate companii
CASS DEZ AUTO SERV SRL
Ciolt, Maramures, Strada Principala nr. 12A
> Magazine
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
HIBISCUS SPORT SRL
Baia Mare, Maramures, B-dul Republicii nr. 8
> Distribuitori
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor: Sisteme complete de termoizolatie pentru zidarie din, Sisteme de acoperire a pardoselilor cu materiale epoxidice, Sisteme de hidroizolatie, Sisteme de reparatie a fisurilor, etc.
> Constructii
Vopsele Lavabile
Werk ofera servicii de inalta calitate in domeniul finisajelor pentru fatade,interioare,vopsele lavabile si al termoizolatiilor. Calitatea si fiabilitatea sunt parti ale politicii companiei noastre, aspecte care ne-au ajutat la fidelizarea clientiilor.
> Constructii
dentist baia mare
Cabinet stomatologic Baia Mare.
> Cabinete medicale
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0592 sec.
google-analytics.com