Pensiile militarilor si politistilor scad la sfarsit de an - Economie - Asigurari, Pensii

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Asigurari, Pensii
Pensiile militarilor si politistilor scad la sfarsit de an
Pensiile militarilor si politistilor scad la sfarsit de an
S-a schimbat sistemul calcularii pensiilor pentru militari
Gazeta de Sud
Recalcularea pensiilor militarilor si politistilor se face in peste cinci luni de la publicarea normelor metodologice la legea care reglementeaza masuri noi in domeniul pensiilor speciale. Si pensiile parlamentarilor, aviatorilor, personalului auxiliar din instante si Parchete vor fi recalculate peste o luna si jumatate, daca nu mai mai mult.

Pensiile speciale nu pot scadea din luna iulie, asa cum anuntase initial guvernul, ci abia catre finalul anului se pune problema diminuarii lor, asa cum prevede legea privind recalcularea pensiilor speciale. Cum pana acum pensiile speciale se calculau tinandu-se cont de veniturile din ultimul an al persoanei in cauza, de acum incolo, recalcularea se face pe legea pensiilor (Legea nr. 19/2000), act normativ care ia in calcul contributia persoanei la sistemul pensiilor de stat. Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata vineri in Monitorul Oficial, prevede recalcularea pensiilor speciale fie in cinci luni, pentru anumite categorii de pensii, fie in 30 de zile de la aprobarea normelor metodologice la lege, norme care se presupune ca vor aparea in doua saptamani de acum incolo. Legea prevede ca normele se aproba prin hotarare de guvern, astfel ca momentul recalcularii pensiilor speciale depinde de aceasta hotarare. La articolul 4 din lege se arata ca vor fi recalculate pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor "intr-o perioada de cinci luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern" prin care sunt publicate normele metodologice. Ceea ce inseamna ca militarii si politistii deja pensionati vor mai primi actualele pensii cateva luni de acum incolo. Noul act normativ mai spune ca in 30 de zile de la data de la care intra in vigoare normele metodologice (inca neadoptate) celorlati pensionari pe legile speciale in afara de cei prezentati mai sus le vor fi recalculate pensiile. Ceea ce inseamna ca si ei isi vor primi integral drepturile banesti cel putin o luna si jumatate sau doua luni de acum incolo. In aceasta categorie intra pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, ale personalului auxiliar din instante judecatoresti si Parchete, pensiile personalului aeronautic civil, ale celor de la Curtea de Conturi si alti beneficiari de pensii speciale.

Vechime suplimentara

Militarilor si politistilor pensionari li se vor adauga la vechime anii lucrati in conditii speciale, cu "bonusuri" de cateva luni. Politistilor care au lucrat in conditii deosebite sau conditii speciale li se vor acorda trei luni vechime in conditii normale (daca au lucrat in conditii deosebite) si sase luni vechime (celor care au lucrat in conditii speciale), pentru fiecare an lucrat in acele conditii dupa data de 1 aprilie 2001. Militarii care au lucrat dupa aceeasi data primesc un an in plus de vechime in conditii normale, pentru fiecare an lucrat in conditii speciale, asa cum sunt ele reglementate in domeniul apararii nationale. De asemenea, militarii si politistii care au lucrat in conditii deosebite sau speciale de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de cresterea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, cu 25-50%, in functie de conditiile de munca avute atunci.

Cum se recalculeaza pensiile

Pensiile se recalculeaza pe baza punctajelor anuale obtinute de militari, politisti, parlamentari si celelalte categorii enumerate mai sus. Punctajele anuale ale fiecarui fost militar sau fost politist insumate pe perioada cat a lucrat se impart la 20 de ani, reprezentand stagiul complet de cotizare si se afla punctajul mediu anual realizat. Cuantumul pensiilor recalculate ale beneficiarilor legilor speciale "se stabileste in baza punctajului mediu anual determinat potrivit Legii nr. 19/2000", care este legea pensiilor din sistemul de stat. Prin norme metodologice se vor stabili concret modalitatile prin care se va face recalcularea pensiilor speciale.

Cei cu pensii speciale devin "muritori de rand"

Pensiile stabilite prin legi cu caracter special vor fi recalculate prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de legea comuna a pensiilor, aplicabila restului populatiei (Legea nr. 19/2000). Pana acum, pensiile celor care se supuneau legilor speciale nu erau calculate in functie de cat a cotizat omul respectiv la stat (la contributii sociale), ci in functie de veniturile realizate de persoana respectiva in ultimul an sau in ultimele luni de activitate.
(Marti 06.07.2010 14:46, Click NEWS) © Gazeta de Sud
 Alte articole din aceasta categorie
Groupama Asigurari a lansat clauza Autocontrol, sub forma unui proiect pilot (02.11.2017)
ASF a retras autorizatia de functionare a societatii Carpatica Asig SA, in urma constatarii starii de insolventa a societatii (01.08.2016)
City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz anunta scaderea RCA pentru tineri (25.02.2015)
City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz anunta scaderea RCA pentru tineri (25.02.2015)
Propuneri pentru imbunatatirea modului de calcul al pretului politei RCA (29.01.2015)
Avionul implicat in accidentul din Apuseni este asigurat la Omniasig (22.01.2014)
Teapa cu BCR Asigurari (10.07.2012)
Inundatiile si asigurarea obligatorie a locuintei (26.05.2012)
UNIQA Asigurari a lansat campania de educare si informare despre asigurari "Venim la tine acasa!" (30.11.2011)
Despagubiri de 1 milion de euro pentru victimele accidentului rutier in care a fost implicat Serban Huidu (23.10.2011)
Depensionari pe banda rulanta (05.10.2011)
Directoratul Omniasig VIG ar putea fi condus de Artur Borowinski (09.08.2011)
Din cauza saraciei : 6 milioane de locuinte din Romania nu sunt asigurate (05.08.2011)
Informatii de utlima ora despre asigurarea obligatorie a locuintelor (17.07.2011)
Cei care nu si-au incheiat o asigurare pentru locuinta vor fi amendati abia din 5 august (16.07.2011)
Costurile companiilor de asigurari in urma cutremurului din Japonia: Intre 10 si 25 de miliarde de dolari (14.03.2011)
Pensiile vor fi inghetate . (26.11.2010)
Societate de asigurari acuzata de abuz. (09.11.2010)
Asigurarea Signal Duna reprezinta o premiera pe piata asigurarilor din Romania (04.11.2010)
Signal Iduna a lansat o noua asigurare de viata cu componenta de investitie (20.10.2010)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Duminica 03.07.2022
1 EUR +0.01% 4.9461 lei
1 USD -0.29% 4.7286 lei
Toate valutele
Vineri 01.07.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
CHE. COSMEDICA SRL
Baia Mare, Maramures, Strada George Cosbuc nr. 52
> Spitale
POLICLINICA SFANTA MARIA SA
Baia Mare, Maramures, B-dul Bucuresti nr. 18-22
> Policlinici
Cele mai accesate companii
STORO SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Independentei nr. 160
> Materiale de constructii
TODOCAMA CARGO LINE SRL SRL
Baia Mare, Maramures, Strada Motilor nr. 10
> Transport rutier
HIBISCUS SPORT SRL
Baia Mare, Maramures, B-dul Republicii nr. 8
> Distribuitori
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor
Sto ofera cea mai mare varietate de materiale destinate finisajelor: Sisteme complete de termoizolatie pentru zidarie din, Sisteme de acoperire a pardoselilor cu materiale epoxidice, Sisteme de hidroizolatie, Sisteme de reparatie a fisurilor, etc.
> Constructii
Vopsele Lavabile
Werk ofera servicii de inalta calitate in domeniul finisajelor pentru fatade,interioare,vopsele lavabile si al termoizolatiilor. Calitatea si fiabilitatea sunt parti ale politicii companiei noastre, aspecte care ne-au ajutat la fidelizarea clientiilor.
> Constructii
dentist baia mare
Cabinet stomatologic Baia Mare.
> Cabinete medicale
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0421 sec.
google-analytics.com